Header Ads

''Το τραπέζι της γάτας'' του Μάικλ Οντάατζε


 «Το τραπέζι της γάτας» του Μάικλ Οντάατζε, συγγραφέα του «Άγγλου ασθενή» μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκδοτικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη. 



O Mάικλ Oντάατζε θα έρθει στην Ελλάδα προσκεκλημένος των Εκδόσεων Πατάκη και των Public την Τετάρτη 21 Ιουνίου στο Public Cafe Συντάγματος στις 21.00, όπου στο πλαίσιο της ενότητας “Επίμαχες συζητήσεις, επίκαιρες συναντήσεις” θα συνομιλήσει με τον Χάρη Βλαβιανό για το για το τελευταίο του μυθιστόρημα «Το τραπέζι της Γάτας» για το έργο του, για τη σχέση ανάμεσα στη ποίηση και την πεζογραφία, για το ζήτημα της ταυτότητας, δεδομένου ότι έχει γεννηθεί στη Σρι Λάνκα και ζει στο Καναδά, καθώς και για τα μελλοντικά συγγραφικά του σχέδια. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας του Καναδά.  


Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ένα εντεκάχρονο αγόρι από το Κολόµπο της Σρι Λάνκα επιβιβάζεται σε ένα υπερωκεάνιο µε προορισµό την Αγγλία. Η θέση του στην τραπεζαρία είναι στο «τραπέζι της γάτας», δηλαδή όσο πιο µακριά γίνεται από το τραπέζι του πλοιάρχου, πλάι σε µια ετερόκλητη συντροφιά από «ασήµαντους» µεγάλους και δύο ακόµη αγόρια

Καθώς το πλοίο διασχίζει τον Ινδικό Ωκεανό, τα παιδιά εµπλέκονται σε διαδοχικές περιπέτειες, καταλαµβάνοντας όλα τα διαµερίσµατα του πλοίου σαν χυµένος υδράργυρος. Παράλληλα µυούνται για πρώτη φορά στον κόσµο της τζαζ, των γυναικών και της λογοτεχνίας από τους εκκεντρικούς τους συνταξιδιώτες. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους προσελκύει ένας σιδηροδέσµιος κρατούµενος που µεταφέρεται στην Αγγλία για να δικαστεί. Κατασκοπεύουν τους βραδινούς περιπάτους του, πλέκουν εικασίες για το παρελθόν του, όµως το έγκληµα και το πεπρωµένο του θα παραµείνουν ένα συναρπαστικό µυστήριο που θα τους κατατρύχει για πάντα.


O Μάικλ Οντάατζε γεννήθηκε στο Κολόµπο της Σρι Λάνκα το 1943. Το 1952 µετακόµισε µε τη µητέρα του και τα αδέλφια του στην Αγγλία. Σπούδασε στο Bishop’s University του Κεµπέκ στον Καναδά, καθώς και στο University of Toronto και στο Queen’s University. Το 1967 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Τhe Dainty Monsters. Η ποίηση αποτελεί βασικό κοµµάτι του έργου και της γραφής του. Το 1970 εξέδωσε το υβριδικό έργο (ποίησης και πρόζας) The Collected Works of Billy the Kid, ενώ το 1976 ακολούθησε το Coming Through Slaughter. Το 1987 κυκλοφόρησε το In the skin of the lion, το πρώτο του µυθιστόρηµα. Το µυθιστόρηµά του Ο Άγγλος ασθενή ςτιµήθηκε µε το βραβείο Booker το 1992, ενώ η κινηµατογραφική του µεταφορά από τον Anthony Minghella απέσπασε 9 βραβεία Όσκαρ το 1997, ανάµεσά τους και αυτό της καλύτερης ταινίας. Ζει στο Τορόντο µε τη σύζυγό του, την πεζογράφο Linda Spalding.


«Υπνωτιστικό… Όπως και στον Άγγλο ασθενή, ο Οντάατζε παρουσιάζει εικόνες που σε τραβούν στα πλούσια δώµατα της φαντασίας του, ενώ φωτίζει λαµπρά µε τις λέξεις του κάθε λεπτοµέρεια». 
    The New York Times Book Review

«Συναρπαστικό και σπαρακτικό… Μια σαγηνευτική υπενθύµιση ότι ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να κατανοήσει κανείς το παρελθόν, πόσο µάλλον για να το επανορθώσει».  
The Seattle Times

«Το να αιχµαλωτίσει πραγµατικά ένας συγγραφέας οποιαδήποτε στιγµή ζωής συνιστά καλλιτεχνικό επίτευγµα. Το να βρει ένας αναγνώστης αιχµαλωτισµένες, σε ένα και µόνο έργο, τόσο ανόµοιες εµπειρίες –νιότης και γηρατειών, δράσης και σκέψης, αθωότητας και εµπειρίας– αποτελεί σπάνια απόλαυση».         
Claire Messud



ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ  
ISBN978-960-16-922-9
ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 376 
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2017




Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.