Header Ads

Ρίγος -Maggie Stiefvater (Βιβλίο 1ο)

Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Η πρώτη ερώτηση που σχηματίστηκε στο υποσυνείδητό μου, μόλις διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας ήταν: “Γιατί επέλεξα να διαβάσω αυτό το βιβλίο;”

Όταν το πρωτοείδα,  στη βιτρίνα, ακόμα,  ενός βιβλιοπωλείου, μου άρεσε το εξώφυλλο. Κλασική περίπτωση κεραυνοβόλου έρωτα! Μυστηριώδες, λιτό. Ακόμη και ο τίτλος; Σπαρτιάτικος. Μια και μόνο λέξη. Ρίγος! Και τι λέξη!!!!!Ανατριχιαστική… Πότε η σχέση μας έγινε πραγματικότητα; Διαβάζοντας την περιγραφή στο οπισθόφυλλο, σιγουρεύτηκα πως είναι το επόμενο βιβλίο που θέλω να διαβάσω.

Σύνοψη: Ένα αγόρι σώζει ένα κορίτσι. Το κορίτσι ερωτεύεται το αγόρι. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα....Όχι σε αυτό το μυθιστόρημα! Το αγόρι δεν είναι απλά ένα αγόρι. Και το ευτυχισμένο τέλος, όπως το φανταζόμαστε τουλάχιστον, δεν το συναντάμε σε αυτό το βιβλίο.  Απλά είναι διαφορετικό. Εδώ, κόλλησα για τα καλά!

Όταν η Γκρέις ήταν μικρή, της επιτέθηκε μια αγέλη λύκων που ζούσε στο δάσος, στις παρυφές του λόφου, κοντά στο σπίτι της. Τη δάγκωσαν. Θα πέθαινε, αν δεν την προστάτευε ένας από τους λύκους. Αυτός με τα κίτρινα μάτια. Έκτοτε, παθαίνει εμμονή με τους λύκους και κάθε χειμώνα κοιτάζει στα πρώτα δέντρα του δάσους,  παλεύοντας να εντοπίσει το συγκεκριμένο λύκο, εκείνον που την προστατεύει. Τον δικό της λύκο. Όταν, μετά από μια επίθεση της αγέλης σε έναν νεαρό της πόλης, αυτός εξαφανίζεται, η πόλη εξαπολύει ένα ανθρωποκυνηγητό εναντίον τους, βάζοντας σε ανησυχία τη Γκρέις.  Σαν απάντηση στις προσευχές της, τον βρίσκει στην πόρτα της, με τη μορφή αγοριού. Από εκείνη τη στιγμή συνεχίζεται η ιστορία τους ως ζευγάρι. Ανθρώπινο ζευγάρι. Μια ιστορία αγάπης. Με κίνδυνο, με ενστάσεις, με θυσίες. Δικαιολογημένη η έλξη μου! Απόλυτα ταιριαστός κι ο τίτλος!

Η συγγραφέας, στηριζόμενη στον  προϋπάρχοντα μύθο του λυκανθρώπου, του προσδίδει μια νέα πνοή, απελευθερώνοντας τον από παλιές δοξασίες, με την προσθήκη  νέων στοιχείων. Οι λυκάνθρωποι, εδώ, είναι πλάσματα με ανθρώπινη υπόσταση. Μπορεί να μεταμορφώνονται, ανάλογα με τη θερμοκρασία και τις εποχές, να κυριαρχούνται από τα ένστικτα και τις ορμές των λύκων, αλλά μπορούν να διατηρήσουν, αν το επιθυμούν,  με προσπάθεια, κάτι από τη συνείδηση και την ανθρώπινη πλευρά τους.

Η άμεση γραφή, σε πρώτο πρόσωπο, αλλά από τη μεριά και των δύο ηρώων, συναρπάζει και καλύπτει απόλυτα όλες  τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους , δημιουργώντας μια ένταση και μια αναμονή για τη συνέχεια.

Σαμ και Γκρέις. Διαφορετικοί, ανόμοιοι αλλά... τελικά τόσο ταιριαστοί. Ο Σαμ, ντροπαλός και ευαίσθητος. Γοητευτικός και ρομαντικός. Αγνός. Ερωτεύεται τη Γκρέις και, σαν λύκος ακόμη , προσπαθεί να μένει κοντά της. Όταν μπορεί. Για όσο μπορεί.  Κι ας αναγνωρίζει μόνο τη μυρωδιά της. Εμπνέεται από τη Γκρέις, Γράφει στίχους, συνθέτει τραγούδια. Αντιμετωπίζει τη μεταμόρφωση του σε λύκο ως ασθένεια. Είναι η τελευταία μετάβασή στον κόσμο των ανθρώπων, καθώς μετά θα παραμείνει για πάντα λύκος. Ο χρόνος του περιορισμένος. Και θέλει να τον περάσει όλον με την Γκρέις.

Η Γκρέις, ένα κορίτσι αυτόνομο, λογικό. Μένει σε ένα απομονωμένο σπίτι, με αδιάφορους γονείς. Δυνατή και αποφασιστική. Έχει εμμονή με τους λύκους, καθώς θυμάται πολύ έντονα το περιστατικό που της συνέβη πριν χρόνια. Χωρίς φόβο, όμως. Αναζητά το λύκο της, περιμένει το κάλεσμά του, έστω κι αν μπορεί να τον δει μόνο τους χειμώνες. Ερωτεύεται τον λύκο; Η απάντηση είναι ναι, πριν, ακόμη,  μάθει ότι είναι αγόρι...

Και φτάνει η στιγμή που έχει τα πάντα.  Ένα αγόρι που αγαπά και την αγαπά.  Που  θέλει να είναι ευτυχισμένη. Η σύνδεση μεταξύ τους είναι απίστευτη. Σε μια δύσκολη στιγμή, ο Σαμ παίρνει την ανθρώπινη του υπόσταση και γνωρίζονται με την Γκρέις. Και ξεκινά ο αγώνας τους. Η επιθυμία τους να είναι μαζί είναι αυτή που οδηγεί όλες τους τις αποφάσεις κι ενέργειες. Γνωρίζουν πως το τέλος είναι κοντά και θα είναι μόνιμο. Όμως, μήπως το τέλος είναι αναπάντεχο; Μια παράξενη και διαφορετική ιστορία αγάπης, γεμάτη μελαγχολία, ευλάβεια, λατρεία, ποίηση, ρομαντισμό και τραγικότητα.


Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες του βιβλίου είναι ρεαλιστικοί και αρκετά ενεργοί. Συμπληρώνουν όμορφα την εικόνα και βοηθούν στη ροή της ιστορίας.

Ενστάσεις: Ναι, έχω κι από αυτές! Να μην παραδοθώ αμαχητί!  Συνάντησα μερικές δυσκολίες με την ποίηση του Σαμ.... Δεν ήταν όλα τέλεια! Επίσης, ποιο αγόρι νοιάζεται πώς δείχνουν πάνω του μερικά ρούχα; Έπειτα,  η  Γκρέις πιστεύει αμέσως την ιστορία με λυκάνθρωπους που της λέει ο Σαμ. Δέχεται  αθώα κι ευκολόπιστα οτιδήποτε της πει ο Σαμ ή είναι απλά ερωτευμένη;

Συναισθήματα: Ολοκλήρωσα το βιβλίο με μια αίσθηση πληρότητας. Χαρά και θλίψη ταυτόχρονα. Η ηπιότητα και η πραότητα εναλλάσσονται με κορυφαίες στιγμές στο βιβλίο. Γραμμένο με οικονομία. Με σύντομες και κοφτές προτάσεις. Λιτή γλώσσα, Κι όμως, οι λέξεις καταφέρνουν και συνθέτουν έναν καμβά γεμάτο συναισθήματα, αρώματα, ήχους και χρώματα. Δεσμεύει όλες τις αισθήσεις. Ένα βιβλίο με ελκυστική γραφή, ενδιαφέροντες ήρωες και μια καλή δόση υπερφυσικού.

Συμπέρασμα: Αν ψάχνετε ένα βιβλίο διαφορετικό, που θέλετε να σας συγκινήσει, το βρήκατε μόλις. Ένα συναισθηματικό ταξίδι. Η μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, η πρωτοτυπία, ο απόλυτος έρωτας, η λυρικότητα της γραφής  το καθιστούν ένα εξαιρετικό βιβλίο κι εμένα στα δεσμά του, ισόβια!




Περίληψη

Άκου τους λύκους. Σε καλούν. Τίποτα πια δεν είναι όπως πριν. Η Γκρέις έχει περάσει χρόνια παρακολουθώντας τους λύκους στο δάσος πίσω από το σπίτι της. Ξέρει πως ένας λύκος με κίτρινα μάτια –ο δικός της λύκος– την παρακολουθεί. Νιώθει μια βαθιά οικειότητα μαζί του,  δίχως να μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Ο Σαμ ζει δύο ζωές. Η μία ως λύκος κι η άλλη ως άνθρωπος. Ως λύκος είναι η σιωπηλή συντροφιά της κοπέλας που αγαπάει. Ως άνθρωπος δεν έχει τολμήσει ακόμα να της μιλήσει. Όταν, κάποια στιγμή, οι κυνηγοί πληγώνουν το Σαμ, αυτός καταφέρνει να αποκτήσει την ανθρώπινη μορφή του και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της Γκρέις. Εκεί εκφράζεται η αγάπη των δύο νέων και ο αναγνώστης παρακολουθεί με αγωνία την πάλη του αγοριού να απαλλαγεί από το μοναχικό του παρελθόν,  αλλά και από την αγέλη των λυκανθρώπων που εποφθαλμιούν την ευτυχία του, καθώς και την πάλη της κοπέλας να τον κρατήσει για πάντα κοντά της, βάζοντας, πολλές φορές, σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. Μια σύγχρονη ρομαντική ιστορία απελπισμένου έρωτα που γίνεται πραγματικότητα, παρά τα αξεπέραστα εμπόδια. Εδώ, κατάλαβα, την ευαίσθητη πλευρά μου, την οποία βρήκε το βέλος!


Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: ΡΙΓΟΣ 
Συγγραφέας: Maggie Stiefvater
Μεταφραστής: Περικλής Μποζινάκης
Εκδόσεις: Πατάκη 
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης στην Ελλάδα: Μάιος 2010
Σελίδες: 440
Σειρά: The Wolves of Mercy Falls

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.